torstai 1. helmikuuta 2018

82 Kurssit sahaavat - mikä on "pysyvää"?

Tänään on kiva nousupäivä pörssissä. Syy on vuoden 2017 viimeisen kvartaalin tulosjulkistuksissa, joista erityisesti Nokia sekä eilen julkistaneet Elisa ja Wärtsilä nousevat salkussa.

Kiva!

Mutta mitä sitten? Salkku ei ole ATH-lukemissa, ja huomenna voidaan tulla jo alas. Tai tänä iltana, kun jenkkipörssi avautuu. Miten paljon näillä kursseilla on väliä?

Kursseista puheen ollen ei voi olla mainitsematta valuuttakursseja: kun Nordnet-salkusta noin kolmasosa on US-osakkeita, on se näkynyt ikävästi viime aikoina. Dollari meinasi nousta jo ns. pariteettiin euron kanssa viime vuonna, mutta sitten alkoi lasku, ja tällä hetkellä dollari on 0,825 euroa. Esimerkkinä tästä on AT&T, joka salkussa on tällä hetkellä miinuksella, vaikka nousua on tullut yli 10%, katsotaanhan hankintahinta ostopäivän kursseihin.

Vaikka seurailen pörssikursseja ja salkkuakin jatkuvasti, en ole varma, kummasta pitäisi olla enemmän iloinen, kurssien laskusta vai noususta. Mitä iloa on hyvin nousseesta osakkeesta, jos sitä ei ole myymässä? Ja miten pitää suhtautua esim. Nokian viimevuotisiin tulosjulkistuksiin, joissa hyvä tulos "palkittiin" railakkaalla kurssilaskulla?

Samoin valuuttoja seuratessa käy jatkuvasti mielessä, pitäisikö nyt vaikka kikkailla osa salkun velasta dollarilainan puolelle (jossa tosin on kovempi korko).

Tärkein tekijä pörssikursseissa on tällä hetkellä edelleen muhkea superluotto, jonka korko on sidottu salkun vakuusarvoon. Kun kurssit laskevat, vakuusarvokin laskee, ja vaarana on koron nousu seuraavalle tasolle (0,99% -> 2,49%). Muuten ei asialla ole suuremmalti väliä, vaikkakin pitkän aikavälin kurssien nousu on merkki terveestä ja tulosta tekevästä yhtiöstä. Lyhyen ajan kurssimuutokset menevät pörssiviihteen puolelle. Tai no, onhan "jokainen dippi mahdollisuus", eli alennusmyynnistähän niitä osakkeitakin kannattaa ostaa.

Nyt päästään sitten siihen, mitä blogiotsikossa jo ajattelen: mikä on "pysyvää", mitä kannattaa seurata? Vastaus omalla kohdalla on - tietenkin - osinko. Tasaisen nouseva osinko niin, että osingonjakosuhde säilyy kestävällä pohjalla on se, mihin ainakin minulla homma yhä enemmän perustuu.

Tähänpä sopiikin julkistetut osinkoehdotukset salkun Suomi-yhtiöille. Suluissa viimevuotinen toteutunut osinko.

Elisa 1,65 (1,50)
Kone 1,65 (1,55)
Nokia 0,19 (0,17)
Wärtsilä 1,38 (1,30)*

*Wärtsilän osinko jaetaan kahdessa erässä vuonna 2018 (0,69+0,69). Lisäksi Wärtsilän osake splitataan niin, että osakemäärä kolminkertaistuu. Syksyn 2018 osakekohtainen osinko on lopullisesti siten kolmasosa tuosta 0,69 eurosta eli 0.23. Salkun 80 Wärtsilää on siis keväämmällä 240 osaketta. Ostin aikoinaan 40 osaketta, ja osake on jo kertaalleen splitattu 1:1.

H&M maksaa vuonna 2018 saman osingon kuin aiemmin (9,75 SEK, kahdessa erässä).

2 kommenttia:

 1. Moi!

  Erään blogini kommentin perusteella sain idean rakentaa kattavan vertailun siitä, miten suomalaisten talousbloggareiden nettovarallisuus ja matka kohti taloudellista riippumattomuutta on vuosien varrella mennyt. Todistetusti tällainen vertailu kiinnostaa erittäin monia lukijoita.

  Jos siis jaksat kuluttaa hetken ja laittaa oman blogisi nimen ja nettovarallisuutesi kasvun vuosien varsilta tähän Excel-taulukkoon:
  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1v8tcl0A3TV84whxQixabddcay-VXTM2EMXyubFyiNrM/edit?usp=sharing
  olisi se hienoa. Linkistä saa oikeudet muokata tiedostoa. Lähetin suurimmalle osalle talousbloggareista tämän sähköpostilla, mutta en löytänyt blogistasi yhteystietoja, joten laitoin tämän kommentiksi. Kaikki tiedoston tiedot ovat luonnollisesti yhteisesti kaikkien bloggaajien vapaassa käytössä.

  Ja huom, mikäli tarkkoja lukuja ei menneisyydestä löydy, voi laittaa ihan hyvin myös suunnilleen arvioita. Omatkin lukuni saattavat heittää tonnin sieltä täältä siltä ajalta kun en blogia vielä pitänyt. Tärkeintä, että hidas, mutta varma kasvu voidaan kuvata entistä paremmin tämän vertailun myötä lukijoille.

  Kiitos ja toivottavasti saadaan tästä iso ja kattava katsaus!

  VastaaPoista
 2. Moi, laittelen tuonne likimääräisen nettovarallisuuteni. Kiinnostava projekti.

  VastaaPoista