keskiviikko 6. toukokuuta 2020

93 Koronakevät

Edelleen osakesijoittaja katsoo tulevaisuuteen positiivisesti. Romahduksia tulee ja menee, pää kylmänä nyt ja sitten. Ei aina helppoa.

Enpä olisi uskonut, että noista sanoista - edellisen blogikirjoituksen lopetuksesta - kesti vain pari viikkoa, ja pörssiromahdus vei niinsanotusti "kaiken".

Tosiasiassa mitään ei ole viety, koska en ole myynyt mitään, tuplasin jopa Realty Incomen omistukset. Salkku kuitenkin suli maaliskuuhun tullessa hurjimmillaan 14% päivävauhtia, ja erityisen paljon ylös ja alas heiluivat REIT-yhtiöt. Tätä kirjoittaessa kolmen kuukauden tuotto on -27%, kun taas kuukauden tuotto reilut kymmenen prosenttia. Salkku kävi jopa miinuksella 18.3., palasi plussalle päätöskursseissa.

Tulevaa suuntaa en osaa arvella yhtään.

Jos jotain on "viety", niin toki osa yhtiöistä perui, siirsi tai leikkasi osinkonsa. Mentaalikirjanpidossa nämä rahat tietenkin jäävät yhtiöön, ja omaa moraalia peilatessa nuo osinkoihin tehdyt muutokset ovat ok. Kuitenkin on huomattava, että amerikkalaiset yhtiöt jatkavat osingonmaksua normaalisti, ja onpa osinko nostettukin kevään mittaan muutamassa yhtiössä. Korona joka tapauksessa on tehnyt ja tekee pahaa jälkeä omissa yhtiöissäkin, osassa enemmän, osassa vähemmän.

Kaiken varalta lyhensin Superluottoa reippaasti vararahastot tyhjentäen. Nyt luottoa on 11590 euroa, mikä juuri juuri on yltämässä 0,99%-korkoon. Missään vaiheessa salkun lainoitusarvoa ei ollut vaarassa, mutta katsoin paremmaksi sen, että ollaan reippaasti turvamarginaalien rajoissa.

Holdaaja haluaisi tietenkin sanoa, että mikään ei ole muuttunut, ostan ja unohdan ja nautin osinkovirrasta. Todellisuudessa ne kuuluisat pelko ja ahneus pyörivät vuorotellen ja yhtä aikaa pääkopassa, kun maaliskuuta muistelen. Suhtaudun osakesalkkuuni hiukan eri tavalla kuin ennen koronaromahdusta - talouden turvapuskureiden pitäisi olla mallillaan, vaikka millainen romahdus olisi vastassa.

Monet seuraamani yhtiöt (PEP, JNJ, MMM, Reitit) kävivät todellisissa ostohinnoissa useampaan kertaan (ja kenties ovat sitä edelleen), mutta kuten kirjoitin, vain Realty Incomea tuli lisäyksenä salkkuun:

Osto 2.4.2020 Realty Income 40 kpl á $44,91, yht. $1796,25 (1640,97€), uusi keskihinta $47,18.

Tällä hetkellä pörssissä ollaan todellisessa käymistilassa. Uumoillaan koko maailman muuttuvan aivan uudenlaiseksi viruksen edessä. Onko näin, sen näyttää aika. Onko viimeisen kuukauden nousu vain romahduksen välivaihe, sekin jää nähtäväksi. Pyrin istumaan omistusten päällä, mutta jos kurssit nousevat kohti taivaita eli salkun helmikuinen ATH (87.263e) ylittyy, harkitsen kyllä omistusten keventämistä. Vararahastoa olisi kerättävä niin pörssiin kuin omaan talouteen, sen tästä ainakin on jo ehtinyt oppia.


Eilisen lukuja 5.5.2020:
Nordnet-salkku 69977,66 e
Superluotto -11590,45 e
Osinkokertymä 2020 netto 950,54 e
Seligson-rahastot 7147,65 e

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti